Ull

Kokosfibern bildar ett cirka fem centimeter tjockt skyddslager mellan kokosnöten och det yttre fruktskalet. Fibern är synnerligen stark fiber och passar därför utmärkt till mattor.

När kokosfrukterna skördas från palmkronan, klyvs de och fibrerna tags ut och bankas. Sedan får fibrerna ligga i vatten mellan tre och sex månader innan de soltorkas, sorteras efter längd och spinns till garn. De längsta fibrerna ger den bästa kvaliteten.

För fibrer till en ca 50 kvm stor matta krävs drygt 1200 kokosfrukter och cirka 400 arbetstimmar! Erfarenhet och kunskap avgör den slutliga mattans kvalitet i nästan samma höga grad som fibern.

Kokosfibern expanderar vid hög fuktighet. För att skapa en maximalt formstabil matta väver man därför in sisalgarn i varpen. Sisal reagerar nämligen omvänt och krymper vid fuktighet. I proportionerna cirka 70% kokos och ca 30% sisal har man funnit den bästa kombinationen; effekterna tar ut varandra och ger bästa formstabilitet. Stabiliteten kan förbättras ännu mer genom baksidesbeläggning. Då blir mattan skärsäker i alla riktningar och mer lättstädad eftersom smuts och grus inte faller igenom.

Kokosmattor är mycket slitstarka men fiberns längd och kvalitet har betydelse. Mängden fibrer, vävtäthet och ytstruktur har också betydelse. En tätvävd, slät yta har längre livslängd än en ojämn, gles där topparna belastas hårdare.
Kokosmattor vävda i Europa är bättre oftast bättre än de lokalt tillverkade eftersom de har en betydligt högre ytfinish och därmed också bättre motsvarar de högre krav vi ställer på slitstyrka och utseende.

Kokosfibern är av naturen antistatisk, slitstark, ljud- och värmeisolerande, svårantändlig och smutsavvisande.